måndag 14 september 2009

kakelugn

I helgen gjorde vi slag i saken och la ut kakelugnen som följde med huset när vi köpte det. Vi har fått indikationer på att den ska vara 1880-1890 tal men vi vet inte riktigt, har mailat iväg bilder till en expert så får vi se. Är det någon som vet mer om denna kakelugnsmodell så skriv gärna en rad. Krönet består av lejonhuvuden riktigt läcker. Kakelugen är en rund modell.
Sen har min pappa hittat en sååååå snygg gammal hatthylla på vinden ute på landet.......som jag bara måste visa i ett senare inlägg.......En sådan där med stora hängare rakt upp....åhhhhh vad kul det är att få nåt sådant som man bara suktat efter i alla dessa inredningstidningar....en sådan gedigen hängare är det svårt att få tag i. Ha det gott alla....




onsdag 2 september 2009

Här kommer en fin text som Hembygdsföreningen här i byn skrivit i sin tidning om oss, något redigerad dock utan namn och så......



Hemma Hos på K-gården
(text av TB)
I nr 2 år 2003 av Hembygdsföreningens tidning stod att läsa om K-gården i H. Förutom att gårdens historia berättades stod det också klart att den fått nya ägare.
Det utlovades även ett HemmaHos reportage när de nya ägarna kommit igång med restaureringsarbetena.
Nu är alltså tiden mogen. Och vi förflyttar oss tillbaka till hösten 2003 närmare bestämt i november för det var då som AJ (Jag) och K (kontorsnissen) hade bestämt sig för att den gamla K-gården skulle bli deras nya hem. AJ berättar att föräldrarna kanske inte var så heltända på köpet,” mina föräldrar sa inte så mycket” men K´s föräldrar uttryckte sig milt och menade att här är det mycket att göra.
När gården övertogs i november hade vardagsrummet inget golv, det var bortrivet ner till marken. Men det avskräckte inte, här ska vi sitta och äta julmiddag sa AJ och så blev det också några veckor senare. AJ har alltid drömt om att äga ett gammalt hus. K däremot var lite mer försiktig men ändå var det till slut han som sa ”vi tar det”.
Det har varit mycket arbete inflikar K men det har faktiskt gått lättare än jag trodde detta, mycket beroende på all hjälp vi fått från olika håll. Sedan har man lärt sig mycket under de här åren säger K innan han uppmanas av barnen att ägna dem lite uppmärksamhet ute i trädgården.
AJ fortsätter att berätta om renoveringen och om det nu nästan färdiga resultatet, hon vet vad hon talar om eftersom det till stor del är hennes planlösningar. ”Jag ritade säkert tio olika förslag innan vi bestämde oss”, säger hon och visst har hon lyckats. Rummen är ljusa och smakfullt möblerade och övervåningen med den bevarade gamla murstocken och sin öppna planlösning är hon speciellt stolt över.
För den hembygdsintresserade kan nämnas att renoveringarna utförts exemplariskt med god dokumentation i form av bilder och film över de ingrepp som gjorts, det är lätt att återse ursprunget. Man har också varit försiktig och tagit till vara de fynd som gjorts, bland annat fann man en tidningsflik daterad 24 november 1791. Ytterligare tidsskrifter som påträffats är Strix, utgivare Albert Engström, som är daterat 13 november 1904. Det var på den övre våningen många av fynden gjordes. En barnsko hittades i sågspånet förmodligen har den kommit dit för att bringa lycka. Jag är inte vidskeplig av mej säger AJ men den här skon skall inte lämna det här huset. Det kommer förmodligen att bli ett skåp där vi förvarar de fynd vi påträffat säger hon vidare.
Det är ett omfattande arbete som utförts. Nu är det utsidan kvar och så bagarstugan förstås, den är vi mycket rädda om. Går det som planerat kommer gården att till sommaren få ny panel helst i stående och liggande som var vanligt förr och en glasveranda finns också i planerna. Det finns mycket att berätta men utrymmet räcker inte. Vi önskar AJ och K och barnen lycka till i det fortsatta arbetet med sitt hem K-gården i H.
Nu har vår gård också fått ny panel och glasveranda eller farstu som jag säger. Tänk att det är så svårt att se och njuta av det vi gjort utan att hela tiden se framåt. Nu längtar jag efter en fin inramning till entren i form av en liten inbjudande veranda.

Före och efterbilder som ni kanske redan sett men de passar ju att visa efter den fina texten..





Stort TACK till alla inblandade i arbetet med att förvandla detta ruckel till en mindre herrgård!!!!:)
Fler renoveringsbilder hittar du i min blogg kolla denna länk om intresse finns