onsdag 2 september 2009

Här kommer en fin text som Hembygdsföreningen här i byn skrivit i sin tidning om oss, något redigerad dock utan namn och så......Hemma Hos på K-gården
(text av TB)
I nr 2 år 2003 av Hembygdsföreningens tidning stod att läsa om K-gården i H. Förutom att gårdens historia berättades stod det också klart att den fått nya ägare.
Det utlovades även ett HemmaHos reportage när de nya ägarna kommit igång med restaureringsarbetena.
Nu är alltså tiden mogen. Och vi förflyttar oss tillbaka till hösten 2003 närmare bestämt i november för det var då som AJ (Jag) och K (kontorsnissen) hade bestämt sig för att den gamla K-gården skulle bli deras nya hem. AJ berättar att föräldrarna kanske inte var så heltända på köpet,” mina föräldrar sa inte så mycket” men K´s föräldrar uttryckte sig milt och menade att här är det mycket att göra.
När gården övertogs i november hade vardagsrummet inget golv, det var bortrivet ner till marken. Men det avskräckte inte, här ska vi sitta och äta julmiddag sa AJ och så blev det också några veckor senare. AJ har alltid drömt om att äga ett gammalt hus. K däremot var lite mer försiktig men ändå var det till slut han som sa ”vi tar det”.
Det har varit mycket arbete inflikar K men det har faktiskt gått lättare än jag trodde detta, mycket beroende på all hjälp vi fått från olika håll. Sedan har man lärt sig mycket under de här åren säger K innan han uppmanas av barnen att ägna dem lite uppmärksamhet ute i trädgården.
AJ fortsätter att berätta om renoveringen och om det nu nästan färdiga resultatet, hon vet vad hon talar om eftersom det till stor del är hennes planlösningar. ”Jag ritade säkert tio olika förslag innan vi bestämde oss”, säger hon och visst har hon lyckats. Rummen är ljusa och smakfullt möblerade och övervåningen med den bevarade gamla murstocken och sin öppna planlösning är hon speciellt stolt över.
För den hembygdsintresserade kan nämnas att renoveringarna utförts exemplariskt med god dokumentation i form av bilder och film över de ingrepp som gjorts, det är lätt att återse ursprunget. Man har också varit försiktig och tagit till vara de fynd som gjorts, bland annat fann man en tidningsflik daterad 24 november 1791. Ytterligare tidsskrifter som påträffats är Strix, utgivare Albert Engström, som är daterat 13 november 1904. Det var på den övre våningen många av fynden gjordes. En barnsko hittades i sågspånet förmodligen har den kommit dit för att bringa lycka. Jag är inte vidskeplig av mej säger AJ men den här skon skall inte lämna det här huset. Det kommer förmodligen att bli ett skåp där vi förvarar de fynd vi påträffat säger hon vidare.
Det är ett omfattande arbete som utförts. Nu är det utsidan kvar och så bagarstugan förstås, den är vi mycket rädda om. Går det som planerat kommer gården att till sommaren få ny panel helst i stående och liggande som var vanligt förr och en glasveranda finns också i planerna. Det finns mycket att berätta men utrymmet räcker inte. Vi önskar AJ och K och barnen lycka till i det fortsatta arbetet med sitt hem K-gården i H.
Nu har vår gård också fått ny panel och glasveranda eller farstu som jag säger. Tänk att det är så svårt att se och njuta av det vi gjort utan att hela tiden se framåt. Nu längtar jag efter en fin inramning till entren i form av en liten inbjudande veranda.

Före och efterbilder som ni kanske redan sett men de passar ju att visa efter den fina texten..

Stort TACK till alla inblandade i arbetet med att förvandla detta ruckel till en mindre herrgård!!!!:)
Fler renoveringsbilder hittar du i min blogg kolla denna länk om intresse finns

5 kommentarer:

Grodmamman sa...

Det är så roligt att se gamla hus bli så väl omhändertagna! Ni har gjort ett enormt jobb för att komma dit ni kommit idag!
Försök att njuta av det ibland också!;)
Kul att få ett reportage i tidningen så där.
Kram

Varje liten dag sa...

Ja du! Ni har en sådan fantastisk gård och underbart hus! Jag ska då anlita dig när vi någon dag ska köpa hus!!

Kram//Johanna

Alviken sa...

Vad roligt att läsa! Tänk ett tidningsreportage...Ni har ett helt underbart hus, vackert, vilsamt och med de rätta proportionerna =)
Kram Maria

Trollmor sa...

Lyckliga hus som har kommit i era varsamma händer :-)
Vilket jobb, och så fint det blir.
Kram Trollmor

MiaMaria sa...

Hej!

TAck för din kommentar...

Vilket vackert hus..vilken förrändring!!!!

Håller just nu på att renovera vår farstukvist/Förhall.....där ska också bli inbyggd bänk o annat...kul att se er

HA det så bra!
MiaMaria